Era Digitala Si Sanatatea Oculara

Din fericire, există soluții simple care pot fi puse în aplicare pentru a ne proteja sănătatea ochilor, bucurându-ne în același timp de toate avantajele aduse de cele mai noi invenții și inovații care ajung în mâinile sau pe birourile noastre.


  • Personalizarea mediului digital este un prim pas pentru a avea mereu ochi sănătoși. Un monitor mai generos, setările optime pentru ecran, chiar și poziția corectă pe scaun (pentru un unghi de vizualizare cât mai confortabil), toate acestea pot juca un rol esențial în sănătatea ochilor cât și în folosirea eficientă a mijloacelor tehnologice. 

  • Lumina adecvată poate face diferența între ochi sănătoși și afecțiuni oculare. Nu doar luminozitatea ecranului trebuie luată în considerare. Lumina ambientală este și ea un factor major. De exemplu, există studii care arată că lumina artificială poate duce la progresia miopiei. Iată câteva măsuri ce pot fi aplicate cu ușurința:
  1. reducerea la minim a intensității luminii ce vine de deasupra;
  2. lampa de birou direcționată către spațiul de lucru, nu către ochi;
  3. lumina ce pătrunde prin fereastră să cadă din lateral, nu din față sau din spate;
  4. monitorul să fie poziționat în așa fel încât să nu reflecte lumina ambientală;
  5. folosirea cu predominanță a iluminatului natural.
  • Mărirea textului sau a imaginilor de pe ecran este o măsură potrivită atât clasicelor dispozitive digitale, cât și noilor gadgeturi, precum smartphone-uri și tablete, mai ales în cazul persoanelor care deja sufera de prezbiopie. Din fericire, toate dispozitivele moderne dispun de astfel de opțiuni, întocmai pentru a facilita utilizarea în aceste situații.
  • Cel mai util sfat este respectarea pauzelor citate de normele în vigoare (10 minute la 2 ore de muncă de birou). Oamenii nu sunt mașinării programate pentru a funcționa non-stop, așa că au nevoie de odihnă și regenerare. Clipitul des este esențial, umezind ochii în mod natural, evitând uscarea și iritarea lor; și totuși, cei mai mulți dintre noi nici nu realizăm cum, suprasolicitându-ne concentrarea vizuală, blocăm acest act reflex deosebit de important, clipind tot mai rar.